- az oldal az UNGPARTY része - projekt- és bloggazda: Balla D. Károly -

Biztos hely

 2012.12.19. 20:25

- Azt mondták, hogy szobatiszta.
- Úgy látszik, mégsem.
- Evés közben is mindent összemocskol.
- Talán csak a környezet szokatlan neki.
- Egész nap morog.
- De szeret minket.
- Éjszaka a fogát is csikorgatta.
- Majd megszokjuk.
- Nem akarom megszokni. Kérlek, vigyük vissza az öregek otthonába.

Mint várható volt, a szöveg kiosztása és elolvasása utáni megbeszélés során az első megszólalók erkölcsi felháborodásuknak adtak hangot. Hogy lehet úgy beszélni egy öregemberről, mint valami állatról!? Hallatlan!

A terapeuta kérdésére, hogy kinek a családjában vannak állandó ellátásra szoruló öregek vagy betegek, hárman jelentkeztek. Jellemzően egyikük sem vett részt a kezdeti nahát, ilyet! típusú felháborodásokban.

Ferenc az agyvérzésen átesett anyját ápolja, gondozza. Felesége és gyerekei ebből kivonták magukat, de nagyrészt magatehetetlen mama nem is fogadná el, hogy ők mosdassák.

Józsefnek a nagyobbik fia közepesen retardált szellemi fogyatékos, húszéves korára szellemi szintje egy óvodásé. József most tanítja írni, olvasni. Alapvetően nem lenne baj, ha napi egy-két alkalommal nem lenne rohama, ilyenkor öntudatlanul üvöltözik, vergődik, ha nincs senki mellette, össze-vissza zúzza magát és a berendezést. József tudja a leghamarább megnyugtatni, de munkája miatt nem töltheti otthon a napjait. 

Géza kelletlenül beszélt elmeszesedett agyú nagyapjáról. Már akkor ideges volt, amikor két társa teljes higgadtsággal adta elő saját történetét.

Épp áttértünk volna a jelenetre, amikor Margit jelentkezett. A  nővére pánikbeteg, épp ma szerette volna megkérdezni, meglátogatnám-e otthonukban. Merthogy agorafóbiás. 

A többiek nem hallottak erről a betegségről, így a terapeuta eredeti szándékától eltérően szituációs játékokban próbálhatták ki a csoport tagja, milyen lenne az, ha többé nem mérnének kimenni az ajtón.

   Az oldal valamennyi szövege szerzői jogvédelem alá esik. Újraközlés, bárminemű feldolgozás csak a szerző engedélyével jogszerű - © Balla D. Károly

A bejegyzés trackback címe:

http://traumaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr804973741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.


Pszichodráma - Traumaterápia - Pánikbetegség - Agorafóbia - ViselkedésterápiaBalla D. Károly alkotta meg - bár nem minden előzmény nélkül - az irodalmi minimalizmus jegyében a pszichodráma abszurd változatát. Mint kiderült, ez a pszichoterapeuták által jól alkalmazható csoportterápiás módszer

a pánikbetegség kezelése és az agorafóbia tünetei csökkentésevalamint egyéb szorongásos vagy akár depressziós panaszok kezelése terén. Pszicho trauma terápia - traumaterápia, kortárs magyar irodalom, pszichoterápia, pszichodráma csoportok indulása, szorongás és félelem, az egészség életmód kialakítása, pánikbetegség és moden társadalom, az agorafóbiás tünetek kezelése ,egészséges_életmód Az abszurd irodalmi pszichodráma nem egyéb, mint a pszichoterápiás kezelés gyakorlatában mintegy nyolcvan esztendeje megjelent pszichodráma-terápia legmodernebb eszköze, amely hatásos lehet a pánikterápiában. A pszichodráma általános értelemben nem irodalmi műfaj, hanem akcióelvű, cselekvésközpontú, tüneti- és feltáró jellegű csoport-pszichoterápiás módszer. De mi a pánikbetegség? A PÁNIKBETEGSÁG téves társításokon alapuló viselkedészavar. Pánikbetegnek azt tekintjük, akinek rendszeresen vannak pánikrohamai. A pániktól való félelem maga is pánik betegségre utal, végső formája az agorafóbia és a depresszió.