- az oldal az UNGPARTY része - projekt- és bloggazda: Balla D. Károly -

Tor (csótány és ártány)

 2011.11.20. 11:27

- Kérem a sót.
- Nem láttad a csótányt?
- Csak az ártányt. Kérem a sót.
- Sehol sem látom.
- Ott van a tányérod előtt.
- A csótány?
- Nem.
- Akkor az ártány?
- Csak a vére. Kérem a sót.
- Nem láttad a csótányt?
- Agyoncsapnám.
- Az a disznó a barátom volt.
- Leszúrtam. Sótlan a vére.
- Pedig belesütöttem a csótányt.


A szöveg kiosztása után mindenki elmesélte a saját csótány-élményét. Rudolf az egyetemi kollégiumban külön papucsot tartott az eltaposásukra. Jenő a falujuk kocsmájában a bádog pulton többször is rendezett bogárfuttató-versenyt. Amikor Béla az anyjával templomba járt, a mama mindig őt kérte, nézze meg, hogy a padjukra készített Biblia alatt nincs-e csótány; merthogy egyszer bizony volt, és a szent asszony, amikor meglátta, nem átallott az áhítat legszebb pillanatában felsikoltani. Juditéknál svábbogár volt a csótány neve, de azok kisebbek és keményebbek voltak, mint amilyenekkel mostanság találkozhatni. Egyedül Andrea tartotta szükségesnek megemlíteni, mennyire iszonyodik az undorító rovartól.

Ezután a csoportban vita alakult ki a szereplők nemét illetően. A többség szerint férfi és nő, pontosabban férj és feleség párbeszédéről van szó. Ketten kitartottak amellett, hogy két férfi beszélget (böllér és segítője). Épp ezért a jelenetet - hogy senkinek se legyen igaza - a csoport két nőtagjával játszatta el a terapeuta.

Utóbb derült ki, hogy korábban egyikük sem ismerte az ártány szó jelentését.Az oldal valamennyi szövege szerzői jogvédelem alá esik. Újraközlés, bárminemű feldolgozás csak a szerző engedélyével jogszerű - © Balla D. Károly

A bejegyzés trackback címe:

http://traumaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr993397724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.


Pszichodráma - Traumaterápia - Pánikbetegség - Agorafóbia - ViselkedésterápiaBalla D. Károly alkotta meg - bár nem minden előzmény nélkül - az irodalmi minimalizmus jegyében a pszichodráma abszurd változatát. Mint kiderült, ez a pszichoterapeuták által jól alkalmazható csoportterápiás módszer

a pánikbetegség kezelése és az agorafóbia tünetei csökkentésevalamint egyéb szorongásos vagy akár depressziós panaszok kezelése terén. Pszicho trauma terápia - traumaterápia, kortárs magyar irodalom, pszichoterápia, pszichodráma csoportok indulása, szorongás és félelem, az egészség életmód kialakítása, pánikbetegség és moden társadalom, az agorafóbiás tünetek kezelése ,egészséges_életmód Az abszurd irodalmi pszichodráma nem egyéb, mint a pszichoterápiás kezelés gyakorlatában mintegy nyolcvan esztendeje megjelent pszichodráma-terápia legmodernebb eszköze, amely hatásos lehet a pánikterápiában. A pszichodráma általános értelemben nem irodalmi műfaj, hanem akcióelvű, cselekvésközpontú, tüneti- és feltáró jellegű csoport-pszichoterápiás módszer. De mi a pánikbetegség? A PÁNIKBETEGSÁG téves társításokon alapuló viselkedészavar. Pánikbetegnek azt tekintjük, akinek rendszeresen vannak pánikrohamai. A pániktól való félelem maga is pánik betegségre utal, végső formája az agorafóbia és a depresszió.