- az oldal az UNGPARTY része - projekt- és bloggazda: Balla D. Károly -

Kés és tekintet

 2011.11.17. 21:53

A férfinak az a feladata, hogy mindenáron szemmel tartsa a nőt. Feszülten követi minden mozdulatát. A kezét, ahogy leereszti. A lábát, ahogy odább teszi. Amikor a nő nem mozog, a férfinak a tekintetét kell követnie. A nő előbb a közeli dombot nézi (a férfi követi), aztán az út menti fát (a férfi követi), aztán a döglött kutyát az ól előtt, majd a véres kést a férfi kezében (a férfi követi, követi). A nő ezután váratlanul a férfi szemébe néz. A férfi megrémül és arca elé kapja a kést, mielőtt megvakulna.


A Kés és olajág után kiderült, hogy szinte mindenkinek van valamilyen kés-élménye. A vágóeszközhöz általában kellemetlen, borzongtató, nem ritkán traumás emlékek fűződnek (bajonettel hadonászó mostohaapa, az egyetemi kollégium folyosóján szerelmét konyhakéssel üldöző diák, a tyúkvágás után a véres eszközt kötényébe törlő anya, a kenyérszegés közben a kemény kéregről lecsúszó és csontig hatoló penge). A csoport egyik tagja arról is beszámolt, hogy ha kést lát, mindig olyan érzése támad, mintha rejtett kapcsolat fűzné hozzá: szerinte előző életében vagy őt szúrták le, vagy ő szúrt szíven valakit.

Az új szituációs játékban a helyzet ismertetése után a csoport tagjai egyesével (tehát partner nélkül) sorra eljátszották a nekik megfelelő női vagy férfi pantomim-szerepet. Ezek után a csoport nőtagjainak el kellett mesélniük, láttak-e már döglött kutyát vagy más állatot, a férfiaknak pedig arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy tudnának-e dönteni a magány és a vakság között.

A kés nem került szóba, pedig a terapeuta végig ott szorongatta a kezében.Az oldal valamennyi szövege szerzői jogvédelem alá esik. Újraközlés, bárminemű feldolgozás csak a szerző engedélyével jogszerű - © Balla D. Károly

A bejegyzés trackback címe:

http://traumaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr763391004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.


Pszichodráma - Traumaterápia - Pánikbetegség - Agorafóbia - ViselkedésterápiaBalla D. Károly alkotta meg - bár nem minden előzmény nélkül - az irodalmi minimalizmus jegyében a pszichodráma abszurd változatát. Mint kiderült, ez a pszichoterapeuták által jól alkalmazható csoportterápiás módszer

a pánikbetegség kezelése és az agorafóbia tünetei csökkentésevalamint egyéb szorongásos vagy akár depressziós panaszok kezelése terén. Pszicho trauma terápia - traumaterápia, kortárs magyar irodalom, pszichoterápia, pszichodráma csoportok indulása, szorongás és félelem, az egészség életmód kialakítása, pánikbetegség és moden társadalom, az agorafóbiás tünetek kezelése ,egészséges_életmód Az abszurd irodalmi pszichodráma nem egyéb, mint a pszichoterápiás kezelés gyakorlatában mintegy nyolcvan esztendeje megjelent pszichodráma-terápia legmodernebb eszköze, amely hatásos lehet a pánikterápiában. A pszichodráma általános értelemben nem irodalmi műfaj, hanem akcióelvű, cselekvésközpontú, tüneti- és feltáró jellegű csoport-pszichoterápiás módszer. De mi a pánikbetegség? A PÁNIKBETEGSÁG téves társításokon alapuló viselkedészavar. Pánikbetegnek azt tekintjük, akinek rendszeresen vannak pánikrohamai. A pániktól való félelem maga is pánik betegségre utal, végső formája az agorafóbia és a depresszió.